Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Overwegingen voor mooie en bruikbare boeken

27 maart 2023

In een tijd waarin “digital first de norm is geworden, blijken we met z’n allen meer en meer ontspanning te zoeken in boeken. Een mooie ontwikkeling, want van boeken leer je meer, onthoud je beter en het ontspant. Als boekenmakers merken we dat grafische bedrijven het ook leuk vinden om voor klanten boeken te maken. Leuk, maar ook soms lastig. Er komt immers veel kijken bij het maken van een boek dat niet alleen inhoudelijk, maar ook qua uitvoering aansluit bij het gebruik. Izo Hoytink van Probook deelt een aantal tips & tricks.

Op het formaat van een boek heb je lang niet altijd invloed. Soms mag je al vroegtijdig meedenken over een productie, terwijl je net zo vaak een kant-en-klaar document op je bureau krijgt. Toch heb je ook dan de kans om met een goed advies te komen voor een mooi en goed bruikbaar boek.

Gramgewicht en formaat

Een boek moet niet alleen aan de buitenkant mooi zijn. Het moet ook goed bruikbaar zijn. Het is daarom belangrijk om de papierkwaliteit af te stemmen op het formaat. Veel mesen ervaren dik papier als luxe, maar als je een 200 grams HVO toepast op een A5-boekje, dan krijg je al snel een onbruikbare ‘plank’ die je nauwelijks open kunt slaan is en zeker niet open blijft liggen. Bij A4 en groter krijgt datzelfde 200 grams wel een kwalitatieve en bruikbare uitstraling. In het algemeen is het ook zo dat je bij een liggend formaat een zwaardere papierkwaliteit kunt gebruiken. Heb je een boek met alleen maar tekst, dan is dit minder van belang dan wanneer je een boek maakt met foto’s over meerdere pagina’s.

Overweging 2: gramgewicht en papiertype

Doordat gestreken papier veel meer coating heeft ten opzichte van papiervezel voelt dit stugger aan. Algemeen geldt dat een gestreken papiersoort vergeleken met een ongestreken soort minder makkelijk openligt. Heb je boek met een geringe omvang, maar wil je toch volume? Kies dan voor een opdikkende soort. Bij een leesboek is romandruk daarvoor een mooie optie. Met een opdikking rond de 1,95 heb je bijna de dikte van vier pagina’s per twee pagina’s. Als er ook foto’s gebruikt worden, dan is dit papiersoort niet erg geschikt, maar ook in de gestreken soorten zijn er meerdere kwaliteiten met hoge opdikkingsgetallen waardoor je met een lager gramgewicht toch tot een serieuze dikte kunt komen.

Gramgewicht en bindwijze

Bij de afweging van het gewicht, speelt de wijze van afwerken ook een grote rol. Een gelijmde softcover die in hotmelt gelijmd is, zal aanmerkelijk stugger zijn dan een genaaide softcover met dezelfde lijm. Zonder dat het in graniet gebeiteld staat, is onderstaande tabel een goede richtlijn voor de papierkeuze. Uiteindelijk is het natuurlijk je klant die beslist en die soms toch kiest voor een dikkere kwaliteit.


Geen nieuws missen?

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief van PRINTmatters